Αμυγδαλεκτομή 2018-03-10T15:50:57+03:00

Project Description

Αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Σκοπός της επέμβασης είναι να αφαιρέσουμε πλήρως τις αμυγδαλές όταν έχουν χρόνια φλεγμονή ή είναι μεγάλες και προκαλούν απόφραξη του φάρυγγα.

Οι αμυγδαλές είναι υπεύθυνες για την άμυνα του οργανισμού. Μέχρι την ηλικία των 4-5 χρόνων είναι απαραίτητες για τον οργανισμό, διότι προσλαμβάνουν τα μικρόβια και βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μετά την ηλικία αυτή ο οργανισμός δεν τις έχει ανάγκη. Έτσι, αν κάνουν συχνές φλεγμονές ή έχουν χρόνια φλεγμονή πρέπει να αφαιρεθούν, διότι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο σώμα μας ιδίως στην καρδιά και τα νεφρά.

Μερικές φορές οι αμυγδαλές είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να αποφράσσουν το φάρυγγα. Στα παιδιά η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή και ευθύνεται για άπνοιες στον ύπνο, που οδηγούν σε καταπόνηση της καρδιάς και των πνευμόνων. Εάν συμβαίνει αυτό χρειάζεται να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές άμεσα. Όταν το παιδί είναι μικρότερο των 4 χρόνων, μπορούμε να αφαιρέσουμε τμήμα των αμυγδαλών, να κάνουμε δηλαδή μερική αμυγδαλεκτομή ή αμυγδαλοτομή. Στους ενήλικες οι μεγάλες αμυγδαλές συμμετέχουν στο ροχαλητό και στις άπνοιες στον ύπνο με τις γνωστές συνέπειες.

Παρ΄ ότι η αμυγαλεκτομή είναι γνωστή και συνηθισμένη επέμβαση, οι ασθενείς προβληματίζονται όταν πρέπει να την κάνουν, διότι μετά την εγχείρηση πονάει ο λαιμός και υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα της αιμορραγίας.

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας, των Lasers και της μικροχειρουργικής μας βοήθησαν να κάνουμε σχεδόν αναίμακτα την εγχείρηση, να μειώσουμε στο ελάχιστο τον πόνο και να έχουμε γρήγορη ανάρρωση. Με την τεχνολογία αυτή έχουμε επίσης τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε λεπτομερώς κάθε αμυγδαλικό ιστό και να μη μείνουν υπολείμματα που μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικά περισσότερα προβλήματα.

  • Η αμυγδαλεκτομή σήμερα γίνεται σε όλες τις ηλικίες
  • Η αναισθησία είναι γενική από ειδικό ΩΡΛ αναισθησιολόγο
  • Η διάρκεια της εγχείρησης είναι περίπου 15 λεπτά
  • Ο ασθενής καλό είναι να μείνει στο Νοσοκομείο το βράδυ της επέμβασης

  • Μετά την εγχείρηση ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής

  • Δεν πρέπει να κρυολογήσει και να κάνει γυμναστική για λίγες ημέρες

Στα παιδιά η αμυγδαλεκτομή γίνεται πάντοτε στο παιδιατρικό χειρουργείο όπου υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, ειδικές συνθήκες και η αναισθησία δίνεται από ειδικό παιδοαναισθησιολόγο.