Εγχείρηση διογκώσεων του λαιμού 2018-01-25T16:04:37+02:00

Project Description

Εγχείρηση διογκώσεων του λαιμού

Ο λαιμός εξωτερικά ονομάζεται τράχηλος και μπορεί να εμφανίσει πολλές διογκώσεις, οι οποίες οφείλονται σε κύστεις ή σε παθήσεις των σιελογόνων αδένων και των λεμφαδένων.

Οι κύστεις είναι συνήθως η βραγχιακή κύστη και η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου. Υπάρχουν από  τη γέννηση του ανθρώπου και κάποια στιγμή λόγω φλεγμονής μεγαλώνουν και αποκτούν μικρό ή μεγάλο μέγεθος.

Οι σιελογόνοι αδένες, που διογκώνονται στον λαιμό είναι κυρίως ο υπογνάθιος και ο υπογλώσσιος. Η διόγκωση αυτή οφείλεται σε φλεγμονή των αδένων, σε απόστημα ή σε όγκο.

Οι λεμφαδένες του λαιμού, ένας ή πολλοί, όταν διογκωθούν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, διότι αυτό σημαίνει φλεγμονή ή όγκο του αδένα ή κάποιου εσωτερικού οργάνου της περιοχής.

Η διάγνωση των παθήσεων αυτών γίνεται με κλινική ΩΡΛ εξέταση, υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και πολλές φορές χρειάζεται επιβεβαίωση με βιοψία δια λεπτής βελόνης ή στο χειρουργείο.

Στις φλεγμονώδεις διογκώσεις συνήθως χορηγείται αντιβίωση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η θεραπεία γίνεται με χειρουργική αφαίρεση. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή για τον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο και δεν έχει επιπλοκές. Αν χρειαστεί εφαρμόζουμε τις αρχές της μικροχειρουργικής και χρησιμοποιούμε ειδικό μηχάνημα αναγνώρισης και παρακολούθησης των νεύρων της περιοχής.

  • Η εγχείρηση γίνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως με γενική αναισθησία
  • Έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα
  • Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι 1 ημέρα

  • Ο χρόνος ανάρρωσης είναι μικρός και εύκολος χωρίς σχεδόν καθόλου πόνο