Φωνομικροχειρουργική για παθήσεις φωνητικών χορδών 2021-06-03T11:33:08+00:00

Project Description

Φωνομικροχειρουργική για παθήσεις φωνητικών χορδών

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ
Η φωνομικροχειρουργική εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις χειρουργικές παθήσεις των φωνητικών χορδών και έχει ανατρέψει ή βελτιώσει τις γνώσεις και τη μεθοδολογία που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαμε.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η φωνή παράγεται με τις φωνητικές χορδές, που βρίσκονται στον λάρυγγα.
Οι παθήσεις των φωνητικών χορδών προκαλούν αλλαγή της φωνής, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με βραχνάδα. Ανάλογα με την πάθηση, η θεραπεία γίνεται με φάρμακα, φωνοθεραπεία, ορθοφωνία ή εγχείρηση.
Με τη φωνομικροχειρουργική έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε με μεγάλη ακρίβεια την πάθηση, διατηρώντας ανέπαφα τα λεπτά και ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία των φωνητικών χορδών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Σήμερα η εγχείρηση αυτή επιβάλλεται να γίνεται όταν έχουμε πολύποδες, κύστεις, οζίδια, κοκκιώματα, θηλώματα, λευκοπλακία, οίδημα, πολυποειδή εκφύλιση, αιμαγγειώματα και άλλες λιγότερο συνήθεις παθήσεις των φωνητικών χορδών. Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι μερικές από τις παθήσεις αυτές δημιουργούνται από κακή χρήση ή κατάχρηση της φωνής. Σημαντικό ρόλο έχει το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνεύματος.

Η φωνομικροχειρουργική απαιτεί υψηλού επιπέδου ικανότητες και εμπειρία ειδικού χειρουργού ΩΡΛ, αναισθησιολόγου, παθολογοανατόμου και νοσοκόμων. Γίνεται με γενική αναισθησία μέσα από χειρουργικό λαρυγγοσκόπιο, που μπαίνει από το στόμα.
Είναι πολύ λεπτή επέμβαση και χρειαζόμαστε καλό χειρουργικό μικροσκόπιο, ενδοσκόπιο, κάμερα και video.
Η αφαίρεση της πάθησης γίνεται με εργαλεία μικροχειρουργικής ή με το πολυμορφικό νυστέρι Laser υψηλής ακρίβειας, το οποίο καθοδηγείται με Computer. Όταν χρησιμοποιούμε το Laser
ο χειρουργός πρέπει να υπολογίσει όλες τις δυνατότητες του Laser και τα πιθανά αποτελέσματά του στις φωνητικές χορδές.
Τονίζεται ιδιαίτερα η ακρίβεια της επέμβασης αυτής αν σκεφτούμε ότι οι φωνητικές χορδές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάλλονται και μετά την εγχείρηση 80-800 φορές το δευτερόλεπτο.

Πριν από την εγχείρηση χρειάζεται προσεκτική εξέταση όλου του λάρυγγα, λεπτομερής καταγραφή της ανατομίας και δυναμική εκτίμηση της λειτουργίας των φωνητικών χορδών. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα που γίνεται με λεπτό εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο από τη μύτη ή από το στόμα. Σε ξεχωριστές περιπτώσεις θα χρειαστεί στροβοσκόπηση, κυμογραφία ή ηλεκτρομυογραφία. Γίνεται ταυτόχρονη video – καταγραφή των ευρημάτων για καλύτερη μελέτη, αρχειοθέτηση και σύγκριση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
Φυσικά, χρειάζεται προετοιμασία του ασθενούς και ειδική φροντίδα των φωνητικών χορδών ώστε η εγχείρηση να γίνει με τις καλύτερες συνθήκες.

Είναι λογικό να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν η εγχείρηση αφορά τραγουδιστές, ηθοποιούς, ιερείς, ψάλτες, εκφωνητές, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, δικηγόρους ή άλλους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη φωνή τους και για επαγγελματικούς λόγους.
Για παράδειγμα, ο επιτυχημένος τραγουδιστής εργάζεται και μελετά πολλά χρόνια για να αποκτήσει τις καλλιτεχνικές ικανότητες που έχει και να μπορεί να κερδίζει με τη φωνή του πολλά χρήματα, φήμη και δόξα.
Όταν χρειαστεί εγχείρηση στις φωνητικές του χορδές πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς:

  • τι πάθηση έχει
  • τι πρόβλημα δημιουργείται στη φωνή του
  • τι πρόβλημα δημιουργείται στη δουλειά του
  • τι προσδοκούμε από την εγχείρηση
  • ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνει η επέμβαση

Με ανάλογο τρόπο σκεφτόμαστε και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών που χρησιμοποιούν τη φωνή τους για επαγγελματικούς λόγους ή για τους ανθρώπους που απλά ομιλούν.

Η φωνομικροχειρουργική, όπως αδρά την περιγράψαμε, εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα και τα δικαιούται κάθε ασθενής με χειρουργικό πρόβλημα στη φωνή του.

Η εισαγωγή στο Νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης και θα χρειαστεί ίσως να μείνετε ένα βράδυ για να συνέλθετε από την αναισθησία.

Συνήθως χρειάζεστε 5 ημέρες αφωνία για καλύτερη επούλωση των φωνητικών χορδών.
Οι κατηγορίες ασθενών που προαναφέραμε θα χρειαστούν και ειδικό πρόγραμμα τέλειας αποκατάστασης της φωνής για επάνοδο στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Θα σας δώσουμε λεπτομερείς οδηγίες, που θα εξηγούν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
Για τις παθήσεις που δημιουργούνται από κακή χρήση ή κατάχρηση της φωνής ίσως χρειαστείτε φωνοθεραπεία ή ορθοφωνία.

Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η σωστή χρήση της φωνής και μετά την εγχείρηση, διότι πολλές από τις παθήσεις των φωνητικών χορδών μπορεί να ξαναγίνουν. Για τη σωστή χρήση της φωνής και για τη φροντίδα του λάρυγγα γενικότερα θα σας δώσουμε κατάλληλες οδηγίες.

Φωτογραφιές φωνητικών χορδών

Πολύποδας φωνητικής χορδής πριν την επέμβαση

Φωνητικές χορδές μετά την φωνομικροχειρουργική

Αιμορραγικός πολύποδας φωνητικής χορδής πριν την επέμβαση

Φωνητικές χορδές μετά την φωνομικροχειρουργική με CO2 LASER