Κογχοπλαστική – ρινικές κόγχες 2019-05-13T16:25:26+03:00

Project Description

Κογχοπλαστική – ρινικές κόγχες

Τι είναι οι ρινικές κόγχες;

Οι ρινικές κόγχες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται σε κάθε πλάγιο τοίχωμα του εσωτερικού της μύτης και ονομάζονται άνω μέση και κάτω ρινική κόγχη. Σχηματίζονται από πλούσιο σε αγγεία στυτικό ιστό με πολλούς αδένες που υγραίνουν τη μύτη. Το μέγεθος τους, ιδίως των κάτω ρινικών κογχών αυξομειώνεται φυσιολογικά σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και τη συναισθηματική κατάσταση του οργανισμού μας.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το μέγεθος των κάτω ρινικών κογχών και ορισμένες φορές των μέσων ρινικών κογχών αυξάνεται μόνιμα σε σημαντικό βαθμό δημιουργώντας έτσι δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Η κατάσταση αυτή είναι παθολογική και λέγεται υπερτροφία ρινικών κογχών.
Η ακριβής και λεπτομερής εξέταση των ρινικών κογχών και διάγνωση της υπερτροφίας αυτών γίνεται ενδοσκοπικά με τα ειδικά ενδοσκόπια μύτης, παρακολουθείται με camera και ίσως καταγράφεται ηλεκτρονικά.

Πώς θεραπεύεται η υπερτροφία των ρινικών κογχών;

Σκοπός της θεραπείας στην υπερτροφία των ρινικών κογχών είναι η μείωση του μεγέθους αυτών, ώστε να διευρυνθεί ο αυλός της ρινικής κοιλότητας και να διέρχεται εύκολα ο αναπνεόμενος αέρας. Η μείωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών μπορεί να γίνει με Laser ή ραδιοσυχνότητες αναίμακτα με τοπική αναισθησία ή μέθη. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, αλλά ίσως να μη διαρκέσουν για πάντα. Γι’ αυτό εκτός εξαιρέσεων προτιμούμε την επέμβαση, που λέγεται κογχοπλαστική. Η επέμβαση αυτή γίνεται με συνδυασμό γενικής και τοπικής αναισθησίας και είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος ελεγχόμενης μείωσης των κάτω ρινικών κογχών σε μέγεθος που επιθυμούμε και το οποίο θα παραμείνει αναλλοίωτο για πάντα.
Ο έμπειρος, σωστός και ικανός χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να αξιολογήσει και το μέγεθος των μέσων ρινικών κογχών, οι οποίες μερικές φορές είναι υπερβολικά διογκωμένες ή παραμορφωμένες και χρειάζονται επίσης τροποποίηση του μεγέθους με πλαστική. Πολλές φορές για να γίνει σωστή και ακριβής κογχοπλαστική χρειάζεται ταυτόχρονα ενδοσκοπικός έλεγχος στις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές της μύτης και τελειοποίηση της επέμβασης ενδοσκοπικά, γι αυτό απαιτείται να υπάρχει πλήρης ενδοσκοπικός εξοπλισμός στο χειρουργείο. Η κογχοπλαστική συνδυάζεται με την πλαστική του ρινικού διαφράγματος. Η ανάρρωση και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ίδια με την εγχείρηση του ρινικού διαφράγματος.

Υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών & μικρή σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Κογχοπλαστική & πλαστική διαφράγματος