Εγχείρηση ωτίτιδας παιδιών 2018-03-03T13:57:08+02:00

Project Description

Εγχείρηση ωτίτιδας παιδιών

Η ωτίτιδα αυτή είναι πάθηση του αυτιού, που συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά. Η επιστημονική της ονομασία είναι “εκκριτική ωτίτιδα” και χαρακτηρίζεται από τη συλλογή λεπτόρευστου ή παχύρευστου υγρού πίσω από το τύμπανο.

Ο μικρός ασθενής δεν πονάει, έχει όμως βαρηκοΐα και ίσως νοιώθει το αυτί του βουλωμένο. Επειδή όμως δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι δεν ακούει καλά. Συνήθως βάζει την τηλεόραση πιο δυνατά, αφαιρείται στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο και δεν απαντά πάντοτε όταν του μιλάμε. Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν το παιδί μας αγνοεί όταν του μιλάμε ή δεν ακούει καλά.

Γενικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά ακούνε καλύτερα από τους ενήλικες. Όταν όμως πάσχουν από εκκριτική ωτίτιδα έχουν βαρηκοΐα και δεν αντιλαμβάνονται όλα τα ακουστικά ερεθίσματα με άμεση επίπτωση στην πνευματική τους ανάπτυξη και εκπαίδευση.

Επειδή το παιδί σπάνια παραπονιέται για βαρηκοΐα, όταν έχουμε τη παραμικρή υποψία ότι δεν ακούει καλά χρειάζεται να εξετασθεί από ειδικό ΩΡΛ ιατρό. Η εξέταση με το μικροσκόπιο θα αποκαλύψει την εκκριτική ωτίτιδα, που θα επιβεβαιωθεί με την τυμπανομετρία. Εάν χρειασθεί θα γίνει και μέτρηση της ακοής.

Η θεραπεία γίνεται με φάρμακα για αρκετές ημέρες. Εάν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά τότε πρέπει να αφαιρεθεί το υγρό με παρακέντηση του τυμπάνου. Στις περιπτώσεις που το υγρό είναι παχύρευστο ίσως χρειασθεί να τοποθετήσουμε στο τύμπανο σωληνίσκο αερισμού.

Η επέμβαση αυτή συνδυάζεται με αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) για καλύτερα αποτελέσματα. Με την παρακέντηση η ακοή επανέρχεται άμεσα στο φυσιολογικό.

Μετά την επέμβαση το παιδί χρειάζεται παρακολούθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η ακοή παραμένει φυσιολογική και το υγρό της εκκριτικής ωτίτιδας δεν έχει εμφανιστεί πάλι.

Η εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να παρουσιασθεί και στους ενήλικες από διάφορες αιτίες και χρειάζεται ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση.