Παρωτιδεκτομή 2018-01-25T16:00:59+03:00

Project Description

Παρωτιδεκτομή

Η παρωτίδα είναι σιελογόνος αδένας και βρίσκεται στο πλάγιο τμήμα του προσώπου μπροστά από το αυτί. Η αποστολή της είναι να παράγει σάλιο κατά τη διάρκεια του φαγητού. Μερικές φορές αναπτύσσονται μέσα στη παρωτίδα κύστεις ή όγκοι που χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Σήμερα για τη σωστή και ασφαλή αφαίρεση αυτών πρέπει να συναφαιρέσουμε και το μεγαλύτερο μέρος της παρωτίδας κάνοντας έτσι τη γνωστή επιπολής ή ολική παρωτιδεκτομή.

Η παρωτιδεκτομή είναι ιδιαίτερη εγχείρηση, διότι μέσα στη παρωτίδα μπαίνει και διακλαδίζεται το προσωπικό νεύρο το οποίο κινεί όλο το πρόσωπο. Κάθε τραυματισμός του νεύρου αυτού κάνει παράλυση του προσώπου.

Στη παρωτιδεκτομή το προσωπικό νεύρο πρέπει να μείνει ακέραιο ανατομικά και λειτουργικά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι αναγκαίο να βρούμε το προσωπικό νεύρο και όλους τους κλάδους του, να το προφυλάξουμε από κάθε κάκωση και να αφαιρέσουμε συνολικά τη πάθηση.

Για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα εφαρμόζουμε τις αρχές της μικροχειρουργικής μεγεθύνοντας το χειρουργικό πεδίο και χρησιμοποιούμε ειδικό μηχάνημα αναγνώρισης και παρακολούθησης του νεύρου.

  • Η εγχείρηση γίνεται με γενική αναισθησία σε οποιαδήποτε ηλικία.

  • Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 2 ώρες.
  • Ο χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες.

Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι μετά την αφαίρεση της πάθησης μαζί με τη παρωτίδα, στη θέση της υπάρχει κενός χώρος, ο οποίος μετά την επούλωση του εγχειρητικού τραύματος προκαλεί δυσμορφία του προσώπου. Για να αποφύγουμε τη δυσμορφία αυτή στο τέλος της εγχείρησης κάνουμε ειδική πλαστική αποκατάσταση της περιοχής και έτσι διατηρείται η συμμετρία του προσώπου.