Συχνές ερωτήσεις 2018-03-13T17:09:31+00:00

Project Description

Ρινοπλαστική – Συχνές ερωτήσεις

Τι προσφέρει η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι χειρουργική επέμβαση με την οποία αποκαθίστανται προβλήματα της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης όπως είναι ο ήβος (η γνωστή καμπούρα), η πεσμένη κορυφή, η πλατιά κορυφή, η απόκλιση της μύτης (στραβή μύτη), η πλατιά μύτη ή δυσμορφίες μετά από κακώσεις αυτής. Όταν όμως εκτός από την εξωτερική εμφάνιση υπάρχουν προβλήματα και στη λειτουργία της μύτης τότε γίνεται αισθητική και λειτουργική ρινοπλαστική, η οποία σε συνδυασμό με πλαστική ρινικού διαφράγματος και πλαστική των ρινικών κογχών προσφέρει και σωστή αναπνοή από τη μύτη.

Πώς θα είναι η αναπνοή μου μετά τη ρινοπλαστική;

Ο έμπειρος χειρουργός ρινοπλαστικής, ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και τη λειτουργία της μύτης είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την αναπνοή του ασθενούς αν αυτή δεν παρουσιάζει πρόβλημα. Στις περιπτώσεις όμως που η μύτη έχει αισθητικό πρόβλημα και δεν αναπνέει καλά ο σωστός χειρουργός, αφού εξετάσει το εσωτερικό της μύτης με video-ενδοσκόπηση, θα διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα και θα αποκαταστήσει την αναπνευστική λειτουργία με ταυτόχρονη πλαστική του ρινικού διαφράγματος και κογχοπλαστική.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Η σωστή ηλικία για τις γυναίκες είναι μετά τα 16 χρόνια και για τους άνδρες μετά τα 18 χρόνια, διότι τότε έχει γίνει πλήρης ανάπτυξη της μύτης. Όσον αφορά μεγαλύτερες ηλικίες μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο. Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία ο άνθρωπος νιώθει ότι η μύτη του δεν του αρέσει και θέλει να τη βελτιώσει. Προτιμούμε βέβαια να γίνεται η επέμβαση σε μικρή ηλικία, διότι τότε η αναπλαστική ικανότητα του οργανισμού είναι μεγαλύτερη και η διαδικασία της εγχείρησης είναι πιο εύκολη.

Υπάρχει κατάλληλη εποχή;

Για την Ελλάδα που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ήπιες, όλες οι εποχές είναι καλές για να γίνει η ρινοπλαστική. Πρέπει όμως να προσέξουμε να μην κρυολογήσουμε, να μην εκθέσουμε το πρόσωπο στον ήλιο για μερικές μέρες και αν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα να αποφύγουμε την εποχή που αυτή είναι σε έξαρση.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η ρινοπλαστική είναι μεγάλη επέμβαση και γίνεται σε οργανωμένα νοσηλευτικά κέντρα. Ο ασθενής κάνει εισαγωγή το πρωί στην κλινική, γίνεται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος (αιματολογικός, καρδιολογικός, ακτινολογικός) και κατόπιν πραγματοποιείται η επέμβαση. Όταν επιστρέψει από το χειρουργείο έχει νάρθηκα στη ράχη της μύτης, παραμένει ένα βράδυ στην κλινική και το πρωί της επόμενης ημέρας πηγαίνει στο σπίτι του. Θα χρειαστεί για λίγες ημέρες να πάρει κατάλληλο αντιβιοτικό προστατεύοντας έτσι το εγχειρητικό τραύμα από οποιαδήποτε φλεγμονή. Μπορεί να εργαστεί και να κάνει τις συνήθεις σωματικές δραστηριότητες από 2η ή 3η ημέρα. Ο νάρθηκας αφαιρείται σε 6 ημέρες περίπου.

Η ρινοπλαστική γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία;

Το καλύτερο σύγχρονο πρόγραμμα είναι ο συνδυασμός γενικής με τοπική αναισθησία. Είναι αποτελεσματικό και βοηθάει τον ασθενή να κερδίσει το πλεονέκτημα της γενικής και της τοπικής αναισθησίας. Ο έμπειρος και ικανός αναισθησιολόγος εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα γενικής αναισθησίας, παρακολουθεί και ελέγχει με μηχανήματα ακριβείας όλες τις λειτουργίες καρδιάς, πνευμόνων, αγγείων και εγκεφάλου του ασθενούς και είναι εκεί για να τον βοηθήσει κάθε στιγμή καθιστώντας την γενική αναισθησία απόλυτα ασφαλή.

Πονάει η επέμβαση;

Η ρινοπλαστική είναι ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία βοηθάει πολύ ώστε ο ασθενής να μη νιώσει καθόλου πόνο στην εγχείρηση και μετά από αυτήν τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να πάρει ούτε ένα παυσίπονο.

Πόσο διαρκεί;

Είναι γενικά παραδεκτό σήμερα από όλους τους πλαστικούς χειρουργούς ότι η ρινοπλαστική είναι η πιο δύσκολη και η πιο πολύπλοκη αισθητική επέμβαση. Η μύτη είναι το πιο έντονο και προεξέχον χαρακτηριστικό του προσώπου με συνέπεια να επηρεάζει καθοριστικά την εμφάνιση, την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου. Ο ρινοπλαστικός χειρουργός πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη του την γνώση, την εμπειρία, την ικανότητα και την αίσθηση ομορφιάς, αρμονίας και συμμετρίας που διαθέτει για να επιτύχει την ιδανική μύτη για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Αλλαγές λίγων χιλιοστών στο μήκος, στο ύψος, στο πλάτος και την προβολή της μύτης αλλάζουν συγχρόνως τη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Και επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά για να επιτευχθεί η ιδανική μύτη θα χρειαστούν περίπου 1½ με 2 ώρες και ποτέ η ρινοπλαστική δε μπορεί να γίνει σωστά σε 30 λεπτά όπως πολλές φορές ακούγεται.

Ιδιαίτερος χρόνος χρειάζεται πάντοτε στην πλαστική της κορυφής της μύτης, η οποία γίνεται με μικροχειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθούν σωστά όλες οι δυσμορφίες χωρίς να προκληθεί κανένας τραυματισμός στους λεπτούς χόνδρινους σχηματισμούς. Το εγγυημένο αποτέλεσμα εδώ απαιτεί εκτός των άλλων και ξεχωριστές ικανότητες του έμπειρου χειρουργού που μόνο ο εξειδικευμένος στη μικροχειρουργική μπορεί να έχει.

Ποιά είναι η μύτη που μου ταιριάζει;

Ο ρινοπλαστικός χειρουργός ακούει προσεκτικά τα κίνητρα, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του ασθενούς και από τη συζήτηση και επικοινωνία μαζί του παίρνει πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητα του. Κατόπιν αναλύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και σχεδιάζει τη μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο. Όταν ο ασθενής προσέρχεται με φωτογραφίες και λέει θέλω αυτή τη μύτη ο χειρουργός λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την επιθυμία του αλλά τον ενημερώνει ότι η δικιά του νέα μύτη θα είναι αποτέλεσμα υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα και θα αναδεικνύει τα δικά του χαρακτηριστικά που είναι ξεχωριστά.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι επειδή η ρινοπλαστική είναι επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία, ο σωστός χειρουργός χρησιμοποιεί τις γνώσεις, την εμπειρία, την ικανότητα και την αισθητική αντίληψη για να προβλέψει και να πετύχει την ιδανική μύτη που ταιριάζει απόλυτα στο συγκεκριμένο πρόσωπο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ενδιαφέρουσες διαφορές του ανθρώπινου προσώπου είναι αυτές που ελκύουν και γοητεύουν.

Ποιός είναι ο κατάλληλος ιατρός;

Τα άριστα αποτελέσματα στη ρινοπλαστική απαιτούν προσεκτική εκτίμηση του ασθενούς, αντίληψη της αισθητικής του προσώπου και επιδεξιότητα να καθοριστούν οι καλύτεροι χειρουργικοί στόχοι για τον συγκεκριμένο ασθενή. Ο χειρουργός πρέπει να έχει αναπτύξει την αίσθηση της συμμετρίας, της αρμονίας και της ομορφιάς, να αντιλαμβάνεται την προσωπικότητα του ασθενούς, να γνωρίζει τί του ταιριάζει και να μπορεί να διορθώσει την εμφάνιση και τη λειτουργία της μύτης. Καθοριστικής σημασίας για επιτυχημένο αποτέλεσμα αποτελεί η ακριβής γνώση της φυσιολογίας της μύτης και η δυνατότητα λεπτομερούς εξέτασης του εσωτερικού της, η οποία σήμερα γίνεται σωστά με πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης, παρακολούθηση με camera, ίσως ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση αν χρειάζεται ταυτόχρονα πλαστική του ρινικού διαφράγματος και κογχοπλαστική.

Ο ειδικός ρινοπλαστικός χειρουργός πάνω από όλα πρέπει να αναλύει, να προβλέπει και να διαμορφώνει με καλλιτεχνική ευαισθησία, υπομονή, μεθοδικότητα και να δημιουργεί το τέλειο αποτέλεσμα που πρέπει να είναι άριστα εγγυημένο και αισθητικά και λειτουργικά. Επιπρόσθετα απαιτείται να γνωρίζει σε βάθος τη χειρουργική ανατομική της μύτης, να καταλαβαίνει ποιες παρεκκλίσεις προκαλούν τη δυσμορφία της, να γνωρίζει άριστα τις τεχνικές που χρειάζονται για να τις διορθώσει, να έχει την ικανότητα να αυτοσχεδιάσει όταν απρόσμενες λεπτομέρειες εμφανιστούν και να αντιλαμβάνεται την αλυσίδα αυτών που συμβαίνουν κατά τη διαδικασία της αποθεραπείας. Τέλος πρέπει να είναι επίμονος στην επιδίωξη του για την τελειότητα, διότι γνωρίζει καλά ότι η ομορφιά δεν είναι θέμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα σωστής επιλογής.

Μερικοί ασθενείς απευθύνονται σε πλαστικό χειρουργό για διόρθωση του αισθητικού προβλήματος και σε Ωτορινολαρυγγολόγο για αποκατάσταση της αναπνοής από τη μύτη. Σήμερα είναι γενικά παραδεκτό ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν γίνει ταυτόχρονα με μία εγχείρηση από τον ίδιο χειρουργό η διόρθωση και των δύο προβλημάτων. Το κέρδος για τον ασθενή είναι τεράστιο διότι με αυτόν τον τρόπο δεν υποβάλλεται σε δύο επεμβάσεις, χειρουργείται από έναν Ιατρό, τον οποίο γνωρίζει, επικοινωνεί και είναι αυτός που αναλαμβάνει την πλήρη μετεγχειρητική φροντίδα και την ευθύνη του αποτελέσματος.

Κόστος επέμβασης.

Το συνολικό κόστος της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει τα έξοδα για την κλινική (προεγχειρητικός έλεγχος, χειρουργείο, νοσηλεία), την αμοιβή του αναισθησιολόγου και την αμοιβή του χειρουργού (εγχείρηση, μετεγχειρητική φροντίδα). Όταν ο ασθενής χρειάζεται ταυτόχρονα και εγχείρηση στο ρινικό διάφραγμα ή στις ρινικές κόγχες μέρος των εξόδων καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο του ή από την ιδιωτική του ασφάλεια. Επειδή οι αισθητικές επεμβάσεις δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό φορέα το τελικό ποσό που θα πληρώσει ο ασθενής υπολογίζεται μετά από εκτίμηση διαφόρων παραμέτρων και εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος του προβλήματος και τη δυνατότητα του ενδιαφερόμενου.

Επιλογή του κατάλληλου χειρουργού

Όποιος ενδιαφέρεται για ρινοπλαστική πριν αποφασίσει να κάνει επέμβαση καλό είναι να ενημερωθεί σωστά και ολοκληρωμένα για όλες τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία της επέμβασης. Στο ιατρείο ο χειρουργός ακούει προσεκτικά τον ενδιαφερόμενο, λαμβάνει υπ’ όψιν του πολύ σοβαρά τα κίνητρα, τις προσδοκίες και επιθυμίες του και εξετάζει προσεκτικά τη μύτη εξωτερικά και εσωτερικά με πλήρη video-ενδοσκόπηση. Κατόπιν συζητά, επικοινωνεί, αντιλαμβάνεται την προσωπικότητα του ασθενούς, προβλέπει, προτείνει αυτό που του ταιριάζει με ρεαλισμό, ειλικρίνεια και είναι διαθέσιμος για κάθε ερώτηση, απορία και εξήγηση για την επέμβαση.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τη φιλοσοφία και τις επιτυχίες του χειρουργού στη ρινοπλαστική μέσα από πολλές φωτογραφίες ασθενών πριν και μετά την επέμβαση, να υποβάλλει όλες τις ερωτήσεις του, να επικοινωνήσει με τον ιατρό, να αισθανθεί τη γενικότερη αισθητική αντίληψη του και να νιώσει σιγουριά ότι μπορεί να του προσφέρει αυτά που του υπόσχεται. Η σωστή ενημέρωση, η σχέση και η επικοινωνία ιατρού-ασθενούς οικοδομούν την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για την επιτυχία της επέμβασης. Η απόφαση δεν πρέπει να είναι βεβιασμένη. Ίσως χρειαστεί περισσότερη ανάλυση της συζήτησης που έγινε με τον ιατρό όταν πάει στο σπίτι ή μια δεύτερη επίσκεψη στο ιατρείο, ώστε η τελική απόφαση να συνοδεύεται από ρεαλισμό με αίσθημα αισιοδοξίας, ασφάλειας και σιγουριάς.

Μπορώ να κάνω ρινοπλαστική χωρίς να φαίνεται η μύτη μου χειρουργημένη;

Η ρινοπλαστική είναι μία συναρπαστική επέμβαση διότι απαιτεί προσεκτική ακρίβεια στις λεπτομέρειες και προϋποθέτει από τον χειρουργό να έχει καλλιτεχνική κλίση. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει ίσως άλλη εγχείρηση από την οποία ο ασθενής αλλά και ο χειρουργός να παίρνουν τόσο μεγάλη ικανοποίηση όταν είναι επιτυχημένη.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της σωστής ρινοπλαστικής είναι να μη φαίνεται ότι έχει γίνει εγχείρηση. Η νέα μύτη είναι όμορφη, αλλά δεν έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά της και το περιβάλλον του ασθενούς δεν αντιλαμβάνεται συνήθως ότι έχει γίνει ρινοπλαστική. Όλοι παρατηρούν ότι κάτι έχει αλλάξει, το πρόσωπο είναι πιο όμορφο, νομίζουν ότι οφείλεται σε διαφορετικό χτένισμα ή μακιγιάζ και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχει γίνει επέμβαση στη μύτη. Αυτό επιτυγχάνεται διότι η νέα μύτη δεν προκαλεί, αλλά εναρμονίζεται πλήρως με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, τις περισσότερες φορές τα αναδεικνύει και συμμετέχει στη γενική εμφάνιση του προσώπου που γίνεται αισθητικά ελκυστική αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και τη γοητεία.