Ρινοπλαστική 2018-06-11T18:19:22+03:00

Project Description

Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι η πιο δημοφιλής και ίσως η πιο δύσκολη αισθητική επέμβαση. Η σύγχρονη ρινοπλαστική είναι αισθητική και λειτουργική πλαστική εγχείρηση της μύτης, η οποία έχει σκοπό να βελτιώσει το σχήμα και την εμφάνιση της μύτης ώστε να είναι όμορφη και αν χρειάζεται να την κάνει πιο λειτουργική, δηλαδή να προσφέρει ελεύθερη και σωστή αναπνοή.

Η μύτη είναι το καθοριστικό τμήμα του προσώπου επειδή προεξέχει και αποτελεί τον άξονα πέριξ του οποίου τοποθετούνται συμμετρικά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Με τη ρινοπλαστική επιτυγχάνεται βελτίωση του σχήματος, των διαστάσεων, της περιμέτρου και των άλλων χαρακτηριστικών της μύτης ώστε να γίνει ελκυστική, όμορφη και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της επέμβασης μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε την ιδανική μύτη στον κάθε ενδιαφερόμενο. Εκτός από τα χαρακτηριστικά του προσώπου σημαντικό ρόλο στην τελική εμφάνιση της μύτης που θα δημιουργήσουμε έχει το φύλο, η ηλικία, η προσωπικότητα και οι ιδιαίτερες επιθυμίες του ατόμου. Η επιτυχημένη ρινοπλαστική αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, βελτιώνει την εμφάνιση και την υγεία και χαρίζει περισσότερη θηλυκότητα στις γυναίκες, σοβαρότητα και γοητεία στους άνδρες.

Με την επιτυχημένη λειτουργική ρινοπλαστική εκτός από την αποκατάσταση των αισθητικών προβλημάτων αποκαθίσταται και η λειτουργία της μύτης, ο ασθενής αναπνέει ελεύθερα και σωστά, νιώθει ευεξία και ο ύπνος του γίνεται ήρεμος χωρίς ροχαλητό. Εάν έχει συχνές ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες ή προβλήματα από τα πνευμόνια και την καρδιά, αισθάνεται σημαντική βελτίωση. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε πριν την εγχείρηση πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο του εσωτερικού της μύτης και αν χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονα πλαστική του ρινικού διαφράγματος και πλαστική των ρινικών κογχών (κογχοπλαστική).

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν πρέπει να διορθώσουμε την κορυφή της μύτης, που είναι το κινητό τμήμα αυτής και σχηματίζεται από λεπτούς και πολύ ευαίσθητους χόνδρους. Η αποκατάσταση των προβλημάτων της κορυφής της μύτης (λοξή, φαρδιά, πολύ μεγάλη, πεσμένη, κορυφή που κινείται όταν γελάμε κλπ) γίνεται με μικροχειρουργική επέμβαση και απαιτεί ιδιαίτερη γνώση, εμπειρία και ικανότητες.

Η αποκατάσταση των προβλημάτων στη ράχη της μύτης (καμπουρωτή, λοξή, φαρδιά, εφιππιοειδής κλπ) χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια χειρισμών και ότι τροποποιείται, γίνεται προοδευτικά με συνεχή έλεγχο του αποτελέσματος, ώστε η τελική εμφάνιση να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και να κάνει το άτομο όμορφο και ελκυστικό στο κοινωνικό, επαγγελματικό, οικογενειακό και προσωπικό του περιβάλλον.

Βασικά σημεία στη φιλοσοφία σχεδιασμού και πραγματοποίησης της ρινοπλαστικής είναι:

  • Όλη η εγχείρηση γίνεται από το εσωτερικό της μύτης χωρίς εξωτερικές τομές, ουλές ή τραύματα.
  • Οι μεταβολές του σχήματος και του μεγέθους της μύτης γίνεται προοδευτικά με συνεχή έλεγχο του αποτελέσματος επιτυγχάνοντας έτσι εγγυημένα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Οι λεπτές και ευαίσθητες δομές της μύτης, ιδίως στην κορυφή τροποποιούνται με μικροχειρουργική τεχνολογία προσφέροντας τη μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμού και αποτελέσματος.

  • Αποφεύγεται η τοποθέτηση ξένων μοσχευμάτων ή υλικών (οργανικών ή ανόργανων). Όταν χρειάζονται μοσχεύματα αυτά λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή και προέρχονται από το ρινικό διάφραγμα ή το πτερύγιο του αυτιού.

  • Η μύτη μετά τη ρινοπλαστική θα πρέπει να είναι συμμετρική και πλήρως εναρμονισμένη με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και να μη φαίνεται ότι έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση.

  • Όταν απαιτείται βελτίωση και της αναπνευστικής λειτουργίας της μύτης γίνεται πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος του εσωτερικού τμήματος αυτής, παρακολούθηση με camera και ίσως ηλεκτρονική καταγραφή, δηλαδή video-ενδοσκόπηση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ρινοπλαστική συνδυάζεται με πλαστική του ρινικού διαφράγματος και πλαστική των ρινικών κογχών (κογχοπλαστική).

Η ρινοπλαστική γενικά είναι δύσκολη χειρουργική επέμβαση και για να γίνει σωστά χρειάζεται εξειδικευμένο ρινοπλαστικό χειρουργό στη μύτη, ο οποίος θα πρέπει να τη βελτιώσει και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα της αν χρειάζεται. Η σωστή ιατρική γνώση, εμπειρία και ικανότητα θα θέσει τα θεμέλια της επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς και δημιουργίας εμπιστοσύνης που βασίζεται σε ρεαλιστικές προσδοκίες για επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ο χειρουργός αφού ακούσει προσεκτικά τις επιθυμίες του ασθενούς θα του εξηγήσει πως θα πρέπει να είναι η μύτη του μετά τη ρινοπλαστική, εναρμονισμένη πλήρως με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, το φύλο, την ηλικία και τη προσωπικότητα του προσαρμοσμένη στις επιθυμίες του που σχετίζονται και με την ψυχοσύνθεση του.

Ο σωστός χειρουργός πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της ανατομικής και της φυσιολογίας της μύτης και να μπορεί να υπολογίσει πως θα είναι η μύτη μετά από μήνες και χρόνια, διότι αυτή δεν είναι ένας στατικός δομικός σχηματισμός αλλά ζωντανό ανθρώπινο όργανο που εξελίσσεται, ακολουθεί τους νόμους της φύσης και επηρεάζεται από εξωτερικές επιδράσεις. Πέραν όλων αυτών ο χειρουργός που θα πραγματοποιήσει την αισθητική και λειτουργική εγχείρηση της μύτης πρέπει να έχει ιδιαίτερες γνώσεις μικροχειρουργικής, δημιουργική ικανότητα και υψηλή καλλιτεχνική αίσθηση της ομορφιάς και της αρμονίας.

Γενικά σήμερα η σύγχρονη ρινοπλαστική, παρ’ ότι θεωρείται δύσκολη αισθητική επέμβαση, εάν γίνει σωστά από ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό, είναι ανώδυνη, χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές, οιδήματα, τομές ουλές ή εξωτερικές ραφές. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό και ο ασθενής μπορεί να εργαστεί σε 2-3 ημέρες με άμεση αισθητική βελτίωση και λειτουργική αποκατάσταση της μύτης.

Φωτογραφίες ασθενών

Ρινοπλαστική

Πλαστική Κορυφής Μύτης